Vitrysslandsrapport, dag 2


Margareta och Jakob utanför hotellet. Foto: Soe Ifongård

Två pastorer promenerar utanför hotellet. Foto: Soe Ifongård

Lördagen kom. Vi åt frukost på hotellet och gick sedan en vända i kvarteret. Alla vägar var av sand och trädgårdarna var som regel vildvuxna och misskötta – vilket gjorde kontrasten till husen desto mer slående. Alla hade sina egna arkitekturriska lösningar, med små torn, utbyggnader, tacknockar och allt möjligt annat som man kan tänka sig.






Vid halv elva kom Oleg och hämtade oss. Vi besökte ett gammalt flygfält där plan från Sovjettiden stod uppställda och folk hoppade fallskärm och flög med modellflygplan.


Efter det fortsatte vi till kyrkan i Borovljany. Bygget hade kommit långt sedan sist, med flera väggar resta.



Kyrka under konstruktion. Foto: Soe Ifongård


Två pastorer i kyrkan. Foto: Soe Ifongård

Flera av vännerna från lägret i Harbo välkomnade oss, och andra anlände senare. Vi träffade bland annat Hanna, Olga, Galina, Jura, Vuva och Natascha. Anslöt gjorde också Anna, som kom med buss från centrala Minsk och som vanligt hjälpte oss med tolkning.

Vi firade gudstjänst tillsammans i det lilla hus som för närvarande tjänstgör som kyrka. Margareta predikade och vi sjöng både ryska och svenska sånger. Soe och Bernt överlämnade pengarna från församlingen i Harbo, som ska gå till det vidare kyrkbygget.


Svenska delegationen till Minsk, med tolk Anna. Foto: олег полонскии


Sånginsats under gudstjänsten. Foto: Soe Ifongård

Efter mötet förvandlades kyrksalen snabbt till en matsal och en rejäl lunch dukades fram. Vi pratade med nya och gamla vitryska bekantskaper, och Soe försökte utan framgång få bygga lite på kyrkan.




Fest med församlingen i Borovljany. Foto: Soe och Jakob

Med maten uppäten begav de flesta vitryssarna sig tillbaka till sitt. Kvar blev Oleg och Galina, Vuva och Natascha och Anna. Vi delade upp oss på två bilar och åkte in till centrala Minsk för att få titta på stan. Vi såg bland annat flera stora regeringsbyggnader, teatrar, parker och torg, vi åkte tunnelbana och buss och fick se platsen där Oleg och Galina träffades första gången. Vi besökte också en katolsk kyrka där en mässa pågick. Precis som i de kvarter vi sett tidigare var arkitekturen imponerande och omväxlande – inget hus var det andra likt.






Svenskar och vitryssar på stan. Foto: Soe Ifongård

Vi sa adjö till Vuva, Natascha, Galina och Anna. Oleg körde oss tillbaka till hotellet där en middag väntade. Vi visste att vi måste resa tidigt följande morgon, men det var svårt att komma till ro och vi satt länge och pratade om alla nya intryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar